Tarot de Marseille - semnificatia Cartilor din Arcana Majora

Postat de admin 19.02.2021 0 Comentarii

Traditia Tarotului si cartile de Tarot de Marseille. Cele 22 de Arcane Majore, descrierea si interpretarea lor.

Cartile de tarot din Europa au apărut încă din cursul secolului al XIV-lea parțial în Italia și parțial în Franța. Există teorii potrivit cărora Tarotul este de fapt originar din Egiptul antic, de unde s-au raspandit in intreaga lume.

1709 a fost anul în care Pierre Madenié, maestrul producător de cărți pentru Ducele de Burgundia, a creat un pachet de carti de Tarot care ulterior se va numi Tarotul din Marsilia, un pachet de carti de Tarot considerat de mulți drept unul dintre cele mai frumoase si sugestive din istorie.

Cărțile de Tarot sunt folosite pentru jocul de Tarot, dar si pentru ghicit si interpretarea viitorului.

Un pachet este format din 78 de cărți:

22 fac parte din Arcana majora (sau Marile Mistere) si sunt folosite ca atuuri in jocul de Tarot.

56 fac parte din Arcana minora (sau micile mistere). Cartile din Arcana minoră sunt similare cu cărțile de joc moderne și sunt împărțite în patru suite: sabie, bagheta, cupa și moneda (echivalente cu inima neagra, trefla, inima rosie si romb).

Sunt 14 carti in fiecare suita din Arcana Minora. Cartile de joc din Arcana minora joaca un rol mai mic in Tarot si se pare ca au aparut ulterior celor din Arcana Majora.

Semnificatia Mistica a Tarotului
Cele 22 de carti din Arcana majora au fost intotdeauna subiectul unor interpretari mistice. Cei care interpreteaza cartile de Tarot vad in Tarot o formula cosmica universala, menita sa explice tainele existentei noastre. Intelegerea acestei formule necesita dedicare si meditatie asupra fiecarei carti de tarot din Arcana majora. Unii considera ca cele 22 de carti din Arcana majora reprezinta de fapt literele din alfabetul ebraic, altii le dau semnificatie zodiacala.

 


Scurta descriere a cartilor de Tarot din Arcana Majora a Tarotului din Marsilia.


 

I. Jonglerul sau Magicianul (Le Bateleur)
Această carte arată imaginea unui Magician. Este simbolul oamenilor la începutul procesului de dezvoltare spirituala. Omul începe să înțeleagă, si observa ca pe lângă banalitățile cotidiene, in viața există alte lucruri mai importante. Magicianul reprezinta si un potential de forta inca nedescatusata. Cu postura sa, Magicianul reflecta pe Aleph, prima litera din alfabetul ebraic.
Semnificatie divina: Cine îndrăznește, câștigă!

 

II. Marea Preoteasa (La Papesse)
Aceasta carte simbolizeaza un arhetip, "Gardianul trecerii Pragului", un personaj mistic, care are puterea de a ne ajuta sa trecem pragul spre niveluri mai inalte de cunoastere. Marea Preoteasa detine "Cartea celor Vrednici", adica un ghid pentru cei care vor sa acceseze niveluri superioare de cunoastere. În interpretare psihologica, Marea Preoteasa simbolizează puntea de legătură între Inconștient și Conştient. Omul a avansat până la frontierele Conștientului său și acum va trece către Inconștient.
În sens literar, Marea Preoteasa poate fi echivalentul Doorkeeper-ului lui Kafka (din parabola "Before the Law").
Semnificatie divina: Posibile probleme pot aparea. Este mai bine sa ramai ancorat(a) in realitate si sa nu cauti necunoscutul.

 

III Împarateasa (L'Imperatrice)
Aceasta carte de Tarot corespunde arhetipului "Marii Mame", cea care are grija de fiii si fiicele sale. Marea Mamă este un ideal pe care majoritatea religiilor il recunosc. În creștinism Maria este idealul maternității. In conformitate cu Noul Testament, respectiv Apocalipsa Sf. Ioan, 12.1 si 12.2 ni se prezintă o femeie cerească:
"Şi s-a arătat din cer un semn mare: o femeie înveşmântată cu soarele şi luna era sub picioarele ei şi pe cap purta cunună din douăsprezece stele. Şi era însărcinată şi striga, chinuindu-se şi muncindu-se ca să nască."
Imparateasa este de asemenea, simbolul fertilității.
Drumul către Necunoscut a început. La fel cum un copil la naștere își caută mai întâi mama, omul pe drumul spre sine, caută arhetipul "Marii Mame".
Semnificatie divina: Intuiție, acțiune.

 

IV Împaratul (L'Empereur)
Semnificatia Imparatului este armonia și considerația față de alți oameni. Omul învață să-si limiteze și sa-si controleze emoțiile.
Împăratul știe cum să îmblânzească forțele mereu schimbatoare ale Lunii.
Vulturul, ca rege al aerului înseamnă eminență. Forța, care sub forma Magicianului (I) era numai potențial prezenta, se poate desfasura acum liber.
Semnificatie divina: vointa, determinare, putere mentala, intelegere.

 

V Papa sau Marele Preot (Le Pape)
Pe masura ce un om se dezvolta spiritual prin interpretarea cartilor precedente, el va gasi atitudinea corecta fata de religie si va invata sa traiasca o viata spirituala.
Marele Preot stie calea spre Subconsient si tine in maini "Cheia Misterelor".
Totusi, cele doua figuri de la picioarele sale, una rosie si una verde, inseamna separarea mintii in doua sfere, dualitatea ei. Asta inseamna ca exista doua cai spre Cunoastere, nu una singura.
Semnificatie divina: Inspiratie religioasa, responsabilitate, dar si niste indoieli.

 

VI Amorezul (L'Amoureux)
Mintea duala a Omului mentionata in cartea V este acum o problema dominanta. In calea descoperirii de sine Omul este pus la o grea incercare. Misticii ar spune ca Omul trebuie sa faca alegerea finala, intre Magia Neagra, reprezentata de femeia decadenta in rosu, si Magia Alba, reprezentata de femeia blanda, in galben.
Dar Omul are o Amuleta, o stea calauzitoare, care il va ghida cu siguranta spre alegerea corecta.
Semnificatie divina: Dragoste, Omul trebuie sa faca o alegere.

 

VII Carul (Le Chariot)
Aceasta carte de Tarot reprezinta un car tras de doi cai si condus de un personaj incoronat, care este in cautare căii sale spre perfectiune. Aceasta carte este foarte pozitiva. Carul reprezinta miscare, deplasare.
Semnificatie divina: Succes, reusite, calatorii.

 

VIII Justitia (La Justice)
A 8-a carte de Tarot, Justitia, arata faptul ca in Om binele si raul convietuiesc si ca exista un echilibru intre aceste forte in lumea inconjuratoare. Omul, in calea sa spre dezvoltare spirituala va trebui sa le diferentieze si sa aleaga drumul spre lege si ordine.
Semnificatie divina: Justitie, recompensa sau pedeapsa.

 

IX Pusticul sau Batranul Intelept (L'Hermite)
A 9-a carte din Tarot de Marseille infatiseaza un om in varsta care merge pe un drum in toiul noptii si tine in mana o lampa calauzitoare. Semnificatia acestei carti este reculul si intoarcerea spre sine, spre introspectie, dar si respingerea sarpelui tentatiilor lumesti.
Semnificatie divina: Intelepciune, sfaturi bune, clarviziune, introspectie.

 

X Roata Norocului (La Roue de la Fortune)
A 10-a carte din Tarot de Marseille este una dintre cele mai bizare dar, in acelasi timp cu cele mai clare semnificatii. Roata norocului este reprezentată de un câine cu cap de iepure, un sfinx și o maimuță. In timp ce animalele se misca pe roata si sunt ba sus, ba jos, semnificand norocul si ghinionul, binele si raul, viata si moartea, Sfinxul sta deasupra lor si este impasibil la aceste miscari.
Mișcarea rotii anunță că anumite părți ale vieții pot experimenta schimbări importante și transformatoare.
Semnificatie divina: Soarta, transformari mai degraba pozitive in viata.

 

XI Forta (La Force)

A 11-a carte este una dintre cărțile principale ale Tarotului din Marsilia. Simbol al curajului și determinării, Forța întruchipează și feminitatea. Este stăpânirea de sine, dar și a energiilor pozitive pe care le poate aduce această carte.

Chiar și cele mai malefic spirit (sălbaticul Leu) poate fi îmblânzit de un om bun și înțelept. Forța poate însemna și facultatea de vindecare prin puterea minții. Această carte întruchipează energia care curge si care îi conduce pe oameni mai departe.

Semnificatie divina: Forta, curaj, vindecare, cunoasterea puterilor proprii, actiune.

 

XII Spanzuratul (Le Pendu)

A 12-a carte a Tarotului din Marsilia arata Magicianul din Cartea I atarnanad cu capul in jos. Ea poate insemna un condamnat care isi accepta pedeapsa, sau un martir care isi accepta soarta.

Aceasta carte de tarot simbolizează retragerea și detașarea. Într-un moment ca acesta, de multe ori omul are impresia că nu mai e actor în viața cuiva, ci mai degraba e un spectator fără putere de a acționa sau de a schimba. Cu toate acestea, este mai bine să accepte această perioadă în care sunt foarte puține șanse de a putea schimba ceva.

Semnificatie divina: Inversarea valorilor, frămîntare, necaz.

 

XIII. Moartea (La Mort)

Semnificația celei de-a treisprezecea carti, Moartea, numită și „Arcana fără nume”, ocupă o poziție majoră printre arcanele Tarotului din Marsilia.

Mesajul Morții este contradictoriu, are conotatii negative dar si pozitive, și simbolizează trecerea, respectiv transformarea către o viață nouă. Este simbolul prin excelență al reînnoirii, renașterii și schimbării.

Vorbim despre un nou început sau despre o întrebare profundă referitoare la sine si la viata. Renașterea este o parte integrantă a acestei cărți a Tarotului din Marsilia: anunță o transformare, o tranziție către o nouă realizare a Omului.

Arcanul fără nume simbolizează și doliu, doliu pentru o persoană, dar și doliu pentru o  relație care nu mai functioneaza. Omul va putea astfel, dupa doliu, sa mearga mai departe.

Semnificatie divina: Doliu, confruntarea unor probleme, acceptarea unei schimbari inevitabile, aflarea unor noi adevaruri.

 

 

XIV. Cumpatarea (Temperance)

A paisprezecea carte a Tarotului din Marsilia reprezinta un inger cu chip de femeie, care toarna un lichid dintr-un vas in altul. Cartea simbolizează evoluția de la o situație la alta. Este o schimbare de viață care vine intr-un moment cheie în viața ta pentru a-ți permite să părăsești ceva care nu-ți mai convine și să te îndrepți către o nouă situație de viață mai în acord cu tine.

Aceasta arcana de Tarot îți anunță, printre altele, ușurare și soluții la situații de viață complicate. Cumpătarea din anunță confort, blândețe, protecție, pace, continuitate dar și reconciliere și stabilitate.

Intuiția și sensibilitatea caracterizează aceasta arcana, indicand si faptul ca veți deveni înțeleapta(înțelept), ascultându-te pe tine însăți(însuți) și pe ceilalți.

Veți ieși din conflict și vă veți îndrepta spre un compromis, nu veți mai înfrunta un obstacol, ci veți căuta în schimb să îl ocoliți. Medierea este, de asemenea, un factor puternic în această carte a Tarotului din Marsilia.

Semnificatie divina: Cumpatare, moderatie, mediere, alegerea caii de mijloc.

 

XV Diavolul (Le Diable)

A cincisprezecea carte sau lama a Tarotului din Marsilia, Diavolul, reprezentat de o fiinta umanoida fara caracteristici sexuale clare, simbolizează energia, dar și excesul și violența.

Cuvintele care îl caracterizează sunt impuls, abuz, trădări, infidelități, ispite și minciuni. În sensul său pozitiv, Arcana Diavolului este sinonimă cu pasiunea și intuiția.

Uneori corespunde momentelor de sensibilitate care ne permit să simțim o mulțime de lucruri pe care nu le percepem de obicei.

Diavolul este cartea misterului, dar și a magnetismului. Diavolul anunță și riscul și pericolul. Diavolul simbolizează o personalitate puternică, dotată cu o putere de manipulare și care de multe ori emană o carismă puternică.

Semnificatie divina: impuls, tentatie, ispita, excese, tradari, minciuni.

 

XVI Casa lui Dumnezeu – Turnul lovit de Trasnet (La Maison Dieu)

A șaisprezecea carte sau arcana din Tarotul de Marsilia, La Maison Dieu anunță schimbări și transformări rapide în viața ta.

Exista adesea situații neașteptate sau la care nu te așteptai să se întâmple atât de repede.

Dar Maison Dieu simbolizează nu doar schimbarea, ci aceasta carte anunță si rupturi, crize, eșecuri și răsturnări de situații.

Mesajul său este important, deoarece Maison Dieu nu este doar colaps și anihilare, ci poate anunța de asemenea reconstrucție si reînnoire. În unele cazuri, poate fi chiar simbolul unei vieți noi, fie că este vorba de dragoste, muncă sau familie.

Semnificatie divina: criza, schimbare de situatie, transformari pozitive sau negative in viata.

 

XVII Stelele (Les Etoils)

A șaptesprezecea carte a Tarotului din Marsilia, infatiseaza o femeie nuda,  asezata intr-un decor natural si care toarna apa din doua vase.

Cartea Stelele, este o arcana pozitivă care te conduce spre succes, speranță și realizari in viata. Reprezinta libertatea Omului de a se detasa de necazuri si greutati si de a se conduce dupa dorintele si legile sale.

Cu Les Etoiles, veți avea ocazia de a vă realiza și de a vă îndeplini dorințele și proiectele. Este cel mai adesea un vestitor al unei bune perioade viitoare.

Cartea Stelele îți va oferi încredere de sine, îți vei desfășura toate acțiunile și realizările cu seninătate.

Semnificatie divina: speranta, seninatate, incredere de sine, realizari bune in viata.

 

XVIII Luna (La Lune)

Luna, a optsprezecea carte a Tarotului din Marsilia, mistică și secretă, această carte simbolizează intuiția și sensibilitatea.

Luna va deschide ușa către către inconștient. Arcana Lunii este de asemenea, un simbol al fricilor profunde si al sentimentelor puternice de anxietate sau nesiguranță.

Dar Luna este, de asemenea, cartea intuiției care le va oferi celor care o găsesc în lectura Tarotului de Marsilia vizibilitate și clarviziune. Luna poate fi interpretata ca zona de tranzitie dintre Constient si Inconstient.

Animalele desenate pe cartea Lunii sunt cei doi câini și crabul. Trecerea prin Poartă și traversarea apei de catre caini sunt semnele incercarii Omului de a-si stapani si apoi depasi impulsurile si fricile.

Semnificatie divina: pericol, capcana, atentionare, proces.

 

XIX Soarele (Le Soleil)

A nouăsprezecea carte a Tarotului din Marsilia, Arcane du Soleil simbolizează viața, energia pozitivă și autoimplinirea. Este, de asemenea, un simbol al relației pozitive cu ceilalți. Daca la etalare apare cartea Le Soleile, comunicarea pozitiva cu alti oameni va fi în centrul atenției. Soarele reprezinta de asemenea lumina si succesul în Tarotul din Marsilia. Viitorul dvs. vă va oferi oportunități mari de a reuși și de a vă duce la îndeplinire toate proiectele, dar și dorințele.

Soarele îți aduce căldură și bucurie de a trăi, îți permite să te realizezi și să găsești armonie și echilibru în tine. Pa acesta carte sunt aratate doua fapturi, un barbat si o femeie, care sunt unite si reprezinta unirea Spiritului cu Sufletul, A Eului cu SupraEul, in sens psihanalitic.

Semnificatie divina: Fericire, succes, implinire, casatorie.

 

XX Judecata (Le Jugement)

A douazecea carte a Tarotului din Marsilia, Judecata, anunță schimbări, noi începuturi sau noi inspirații, dar și neprevăzut în viața dvs. Această carte simbolizează, prin urmare, noutatea, vă va aduce surprize și lucruri neașteptate vi se vor intampla. Dar transformările din viață vor fi mai degraba pozitive.

Individul, aratat in acesta carte ca un grup anonim de oameni care se roaga si se inspira de la un Inger, este considerat copilul celor 2 parti ale personalitatii sale: Spiritul si Sufletul.

Arcanul Judecății va deschide ușile ascunse ale unei părți din dvs. pe care nu ați descoperit-o încă.

Semnificatie divina: Progres, judecata, inaltare spirituala, copil.

 

XXI Lumea (Le Monde)

Lumea simbolizeaza împlinirea și realizarea dorințelor și proiectelor dvs. de viață. Este o carte foarte pozitiva care prezice succesul in viata.

Cartea infatiseaza o femeie delicata, care tine 2 sceptre in mana si este inconjurata de o cununa de lauri si de cele 4 animale biblice din Apocalipsa Sfantului Ioan, 4:6-8: leul, vitelul, omul si vulturul. "Şi fiinţa cea dintâi era asemenea leului, a doua fiinţă asemenea viţelului, a treia fiinţă avea faţă de om, iar a patra fiinţă era asemenea vulturului care zboară. Şi cele patru fiinţe, având fiecare din ele câte şase aripi, sunt pline de ochi, de jur împrejur şi pe dinăuntru, şi odihnă nu au, ziua şi noaptea, zicând: Sfânt, Sfânt, Sfânt, Domnul Dumnezeu, Atotţiitorul, Cel ce era şi Cel ce este şi Cel ce vine."

Deci se poate spune ca Arcana Lumii infatiseaza comuniunea Omului cu Dumnezeu.

Lumea este, de asemenea, un simbol puternic al fericirii și al căutării echilibrului și a liniștii interioare. Pe langa Arcana Fortei, Lumea este una dintre cele mai bune cărți din  Tarotul din Marsilia.

Găsirea acestei in etalarea de Tarot vă asigură un viitor luminos, plin de mare energie.  Realizarea de sine reiese și din această carte. Cartea Lumea îți va permite să intri în contact cu interiorul tău și să găsești în tine lucrurile care sunt stalpii de sprijin ai succesului tău.

Semnificatie divina: Perfectiune, echilibru, fericire, elevatie spirituala.

 

XXII Nebunul (Le Mat)

Nebunul este singura carte din Tarotul de Marseille care nu are un număr. Se spune că aceasta carte este prima, dar și ultima carte a Tarotului de Marseille. Va anunța independența și deciziile de viață, care de cele mai multe ori vor fi importante si vor avea un impact puternic asupra viitorului dvs., fie el personal sau profesional.
Arcana Nebunului prezice o schimbare care poate fi temporara, dar poate semnala și o plecare sau o decizie luată din impuls. În orice caz, este nevoie de schimbare și noutate pe care Nebunul o va prezice. Nebunul anunță o nevoie de libertate, mișcare și schimbare. Deci, se intrevad călătorii, schimbari de decor, noutati iar toate acestea inseamna dorința unei vieți noi.

Energia acestei carti a Tarotului din Marsilia este bruta si foarte mare, va trebui să învațati să o controlati, dacă vreti să evitati deciziile pripite care s-ar putea dovedi negative pentru viitorul dvs. Prin urmare, va trebui vigilenta mai presus de orice, înainte de a lua unele decizii. Acordați atenție oricărei forme de impulsivitate, deoarece cartea Nebunul din tarot este marcată și de semnul impulsivității.

Semnificatie divina: Impulsivitate, libertate, schimbare, miscare, calatorii.

 

Nota: Tarotul este doar un joc al simbolurilor si al semnificatiilor, nu luati ad literam interpretarile, ele pot fi eronate!

Etichete: tarot